Beton heb je in allerlei soorten en kwaliteiten. Was er heel vroeger alleen grove en fijne beton, nu zijn er diverse mogelijkheden en honderden 'recepten' om beton samen te stellen.

Bepalend voor de beton zijn met name de sterkteklasse, milieuklassen en het consistentiegebied. Om op Europees vlak overeenstemming te bereiken over de te gebruiken voorschriften en benamingen is in 2005 een nieuwe norm ingevoerd die o.a. de sterkteklasse, milieklasse en het consistentiegebied vastlegt. Een kleine uitleg van deze begrippen is hier wellicht op zijn plaats:

De sterkteklasse

Hoe sterk moet het beton zijn? Waar wordt het voor gebruikt, komt er zwaar verkeer overheen of staat er een laag muurtje op. In de oude norm varieerden de sterkteklassen van B15 t/m B65. Met de invoering van de nieuwe norm zijn er 11 sterkteklassen, varierend van C12/15 t/m C100/115. De sterkteklasse wordt voorgeschreven door de constructeur.

De milieuklasse

Met wat voor omstandigheden krijgt het beton te maken? Komt het in aanraking met water, dooizouten of agressieve stoffen (denk bv aan een maïssilo). betonsoortenIn de oude situatie was er sprake van milieuklasse 1 t/m 5, waarbij klasse 5 nog was onderverdeeld in a, b, c en d. In de nieuwe norm kennen we 18 milieuklassen: X0 t/m XA3. Ook de milieuklasse wordt voorgeschreven door de contructeur.

Hiernaast kunt u zien wat de richtlijn is voor de meest voorkomende milieuklassen. Let wel, dit is een richtlijn. Om de juiste betonsoort te kiezen adviseren wij u te overleggen met uw constructeur of betoncentrale.

Het consistentiegebied

Hoe wordt de betonspecie verwerkt? Moet het droog zijn, of juist goed vloeibaar (plastisch). Het consistentiegebied geeft de plasticiteit van de betonmortel weer. Werd het voorheen aangegeven met 1, 2, 3 of 4, met de nieuwe norm is ook dit aantal uitgebreid tot 15, varieren van C0 t/m F6. Het consistentiegebied wordt bepaald door de aannemer.

U begrijpt dat het er niet eenvoudiger op geworden is. Het is ook niet de bedoeling om hier de hele betontechnologie te beschrijven. Wanneer u geinteresseerd bent in samenstellingen, voorschriften e.d. verwijzen wij u graag naar de website: www.gietbouw.nl. Daar staat alles duidelijk beschreven.

Bij Royackers kan uit 4 soorten cement gekozen worden: Hoogoven-A cement, Portland-A, Portland-B en portland-C cement. Ook is nagenoeg elk denkbare combinatie van deze cementsoorten mogelijk.

Toevoegingen

Daarnaast zijn er allerlei toevoegingen aan de betonspecie mogelijk, zoals:

  • Kleurstoffen: allerlei kleuren zijn mogelijk. De meest gebruikte is antraciet, vergelijbaar met de kleur van asfalt
  • Vertrager: zodat de specie langer verwerkbaar is. Dit wordt veel gebruikt bij vloerenspecie e.d.
  • Plastificeerder: door toevoeging van plastificeerder kan met minder water toch een soepele specie worden gemaakt.

rb logo 180

Royackers Beton B.V.
Hof 2
5763 BL Milheeze
Tel: 0492-343030
Mob: 06-12393409
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.